Over Heesters

Een heester is een houtige plant, die zich onmiddellijk boven of al in de grond vertakt in een aantal takken, die meer of minder dik kunnen worden. Er wordt dus geen stam gevormd. Heesters worden daardoor niet zo hoog als vele boomsoorten.

Het verschil tussen bomen en heesters

Het verschil tussen bomen en heesters is niet helemaal bekend. Er zijn allerlei tussenvormen. Ook de grootte is geen criterium. Er zijn heel kleine heesters en soorten die heel hoog worden. Toch worden de meeste heesters niet groter dan 3 a 4 meter.

Halfheesters

Dat zijn heesters die uit een ander klimaat. Deze zijn in het eerste jaar gevoelig voor vorst. Na een jaar verhouten ze en kunnen ze ook in de tuin.

Heesters in soorten

De meest gebruikte indeling is het onderscheid tussen groenblijvende en bladverliezende heesters Een heel andere indeling is die naar groeiwijze, groeiplaats en toepassing. Heesters zijn buitengewoon gevarieerd.

Eisen voor heesters

De eisen die heesters stellen kunnen heel verschillend zijn. In het licht of juist in de schaduw, maar ook de grondsoort is belangrijk. Sommige soorten houden van een zure grond terwijl anderen op grond met een lagere Ph waarde beter gedijen. De meeste soorten houden echter wel van een vochtige grond. Er zijn ook heesters die niet tegen onze winters kunnen. Die moeten vorstvrij overwinteren.

Heesters van J.C. Niesing

J.C. Niesing is gespecialiseerd in sierheesters. Een heester of sierheester is hetzelfde. Heesters geschikt voor de tuin noemen we vaak sierheesters. Dit zijn planten waarvan de stengels verhouten. Het is een grote groep planten waarvan er altijd wel een soort is die in een ander jaargetijde bloeit.

Met sierheesters van J.C. Niesing is het mogelijk om het jaar rond een bloeiende tuin aan te leggen.